Case Study | High Hazels

Client:

Groundwork Creswell, Ashfield & Mansfield

Project Title:

High Hazels Community Park

Location:

Huthwaite, Nottinghamshire

high-hazels-wooden-sheep
high-hazels-scene
high-hazels-sheep
high-hazels-water-feature
high-hazels-bridge
high-hazels playground

Project Description:

The High Hazels Community Park has turned what was an unused corner of a housing estate into an exciting play area and green space for people of all ages to enjoy.

Instead of an empty, uneven field, there is now:

  • An exciting selection of fixed play equipment;
  • A range of landscape features designed to provide further play opportunites;
  • Native and ornamental blossoming trees, providing shade and drawing birds to the site;
  • A bespoke brick path;
  • Timber benches;
  • A water play pump and composite stream;
  • Wetland area planted with native plants to enhance a naturally boggy part of the site.

The play area at High Hazels has been designed and built around the concept of ‘Natural Play’. The High Hazels park sees play items, sourced from natural materials, mixing with grassy mounds, trees and plants. The small wetland area, that a water pump flows into, provides a home for all sorts of different creatures and plant life.

Over the year a series of events were held to engage the local community and gather their ideas. This included a session where young people made casts of their hands which were then included in the park.

Residents of the High Hazels estate were instrumental in how this unused patch of land was turned into an innovative community resource. Groundwork consulted with the community and designed the area, with Crestra then carrying out the implementation works. Places for People secured funding from the BIG Lottery Fund to revitalise this unused green space.

“This has been an exciting and unique project that has been led from day one by the ideas of the community. Through consultation and design the residents have got a flagship natural play area on their doorstep for all ages to enjoy”.

Fiona McQuaid,
Landscape Architect

high-hazels-wooden-sheep
high-hazels-scene
high-hazels-sheep
high-hazels-water-feature
high-hazels-bridge
high-hazels playground

Client:

Groundwork Creswell, Ashfield & Mansfield

Project Title:

High Hazels Community Park

Location:

Huthwaite, Nottinghamshire

Project Description:

The High Hazels Community Park has turned what was an unused corner of a housing estate into an exciting play area and green space for people of all ages to enjoy.

Instead of an empty, uneven field, there is now:

  • An exciting selection of fixed play equipment;
  • A range of landscape features designed to provide further play opportunites;
  • Native and ornamental blossoming trees, providing shade and drawing birds to the site;
  • A bespoke brick path;
  • Timber benches;
  • A water play pump and composite stream;
  • Wetland area planted with native plants to enhance a naturally boggy part of the site.

The play area at High Hazels has been designed and built around the concept of ‘Natural Play’. The High Hazels park sees play items, sourced from natural materials, mixing with grassy mounds, trees and plants. The small wetland area, that a water pump flows into, provides a home for all sorts of different creatures and plant life.

Over the year a series of events were held to engage the local community and gather their ideas. This included a session where young people made casts of their hands which were then included in the park.

Residents of the High Hazels estate were instrumental in how this unused patch of land was turned into an innovative community resource. Groundwork consulted with the community and designed the area, with Crestra then carrying out the implementation works. Places for People secured funding from the BIG Lottery Fund to revitalise this unused green space.

“This has been an exciting and unique project that has been led from day one by the ideas of the community. Through consultation and design the residents have got a flagship natural play area on their doorstep for all ages to enjoy”.

Fiona McQuaid,
Landscape Architect

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt